Магазин за шоколад Farfalle представя Gianduia - автентичният шоколад от Торино

Магазин за шоколад Farfalle представя Gianduia - автентичният шоколад от Торино

Thursday, Jun 9, 2016 0 comment(s)

Историята на шоколад Джандуя започва през 1852 година, когато Caffarel, пионерът на шоколада в Италия, приготвил рецептата за първи път. Какао, захар и Пиемонтски лешници са умело миксирани, за да се получи уникален и неповторим продукт. Всъщност прочутият шоколад бил създаден по необходимост. В годините последващи многото битки от епохата на Рисорджименто, Италия изпитвала сериозна икономическа рецесия. В резултат на това правителството взело решение да се намали драстично вноса на така наречените луксозни стоки, сред които било и какаото. Въпреки тази ситуация, семейство Кафарел не губи кураж и решава да пробва нова рецепта, за да преодолее трудностите. Те редуцирали количеството какао и добавили земеделски продукт, който бил лесно откриваем за регион Пиемонт - лешниците. И все пак не става дума за някой обикновен продукт, а за 'меките кръгли' Пиемонтски лешници от район Ланге в хълмовете покрай Кунео. Мекият вкус и силният аромат от Пиемонтските лешници са това, което прави шоколад Джандуя толкова вкусен.

През 1865 година започва производството на специален шоколад наречен 'givu', но скоро след това преименуван на gianduiotto(джандуйото) на името на Пиемонтския герой от Комедия дел Арте Gianduja(Джандуя), който е символ на борбата за свобода и независимост в региона от края на 18-ти век. Така се ражда Джандуя от 1865 година - ексклузивен продукт с неповторима мекота, финес и вкус. Тази традиция е запазена през годините, като все още се спазва оригиналната рецепта, състояща се от голямо количество лешници(само най-добрите такива от район Ланге) и най-качественото какао в света. Запазен е и производственият процес, който само няколко компании и занаятчии са щастливи да притежават. Заводите на Caffarel все още използват този процес, наречен екструзия, за производството на шоколадите Джандуя. При процеса екструзия специална машина трансформира ръчната техника на занаятчиите в механична, като от нея излизат плътни и кадифени капки шоколад. Дори и механизиран този процес е доста сходен ръчната техника, използвана допреди 50 години. Всичко започва със специално приготвена смес, в която лешниците са 30%. Когато температурата на сместта в машината достигне 27-28 градуса по Целзий, 6 устройства избутват сместта върху конвейерната лента. Формата на обърната лодка кану се създава от две малки механични остриета, които се събират едно до друго, след като шоколадът е избутан върху лентата. След това шоколадите на лентата преминават през охлаждащ тунел с температура 7 граудса по Целзий и тогава се изпращат към опаковъчната линия. 

Всяка година Caffarel произвежда повече от 40 милиона шоколади Джандуя, всеки незабележимо различен от другия, защото формата зависи от това как шоколадът ще се разположи на конвейерната лента. За да се запази мекотата им, шоколадите Джандуя се опаковат в специална златиста алуминиева обвивка и пакетират в атрактивна опаковка, която е променяна през годините, но винаги е елегантна и модерна. След повече от 150 години шоколадите Джандуя, легендарният продукт на Италианската сладкарска традиция, е все още звездата сред продуктите на Caffarel. Джадуята е разпознаваем символ, оценен в световен мащаб, който директно и отчетливо характеризира компанията и нейния изключителен имидж.

Джандуя - една древна история и традиция, обновена с течение на времето!

Оставете коментар