Магията шоколад и лешникова паста наречена Джандуя

Магията шоколад и лешникова паста наречена Джандуя

Friday, May 13, 2016 0 comment(s)

Торино е град в Северна Италия , за който се говори, че е роден край на една от най-вкусните шоколадови комбинации, а именно шоколадово-лешниковия вкус, познат като Джандуя (Gianduia). Историята на Джандуя започва от времето на Наполеон Бонапарт, когато суровото какао на висока цена и доста трудно за намиране. През 1852 г. шоколатиерите от Торино Пиер Пол Кафарел и Микеле Порше добавили към млечния шоколад паста от лешници, специален сорт от района на Пиемонт. Полученият резултат е прелестната и неустоима Джандуя, която днес има славата на най-вкусния шоколад. Известният шоколадово-лешников вкус се дължи и на сладкаря Пиетро Фереро от малкото градче Албa в Пиемонт. Чували сте за Нутела нали? Интересен факт е, че първоначално нутела бил наречен паста Джандуя. Тогава консистенцията й била много по-плътна и гъста, като блокче шоколад. Твърди се, че названието Джандуя идва от името на популярен театрален герой от Пиемонт, който бил обикновен човек със силно влечение към храната и виното. Изкусителният вкус на Джандуята се приготвя в специална форма, на която шоколатиерите държат много. Шоколадовите бонбони Джандуя представляват обърнати лодки, които са опаковани в златисто и сребърно фолио. През 1865 г. Пиер Пол Кафарел за първи път приготвя Джандуйотите, които и до днес са най-популярният шоколадов продукт с марката Caffarel. Шоколадовите изкушения се представят всяка година на шокофестивал в Торино. Там шоколадът е издигнат в култ във всичките му измерения с различните му вкусове и форми.

За любителите и ценителите на истински вкусния шоколад създадохме място и в България, където можете да се насладите на магията наречена Джандуя. www.farfalle.bg


Оставете коментар