Шоколадът - едно полезно изкушение

Шоколадът - едно полезно изкушение

Friday, May 13, 2016 0 comment(s)

След направени редица изследвания учени твърдят, че кафявото изкушение е здравословно, тък като го свързват с намален риск от сърдечно - съдови заболявания. Консумацията на черен шоколад се свързва с по-добро здраве на сърцето и кръвоносната система. До този факт са стигнали британски учени, които са анализирали връзката между консумацията на шоколад и сърдечното здраве при над 20 000 жени и мъже от източната част на Великобритания. Шоколадът е надежден източник на енергия, когато сме уморени, подобрява настроението и се смята, че е афродизиак.

Но дали шоколадът е наистина здравословен? Разбира се, че ако се прекалява с него, отговорът ще е Не. Но има много медицински изследвания, които доказват, че шоколадът може да е полезен за здравето. Става въпрос за черен шоколад с минимум 70% съдържание на какао. Последни изследвания показват, че консумацията на шоколад може да помогне на човешкия мозък да продължи да фукнционира нормално и в напреднала възраст.

Като основни ползи от шоколада можем да отбележим следните:

1. Шоколадовата консумация се отразява добре на кръвообращението и сърцето;

2. Черният шоколад помага за възстановяване гъвкавостта на артериите и предотвратява струпването на белите кръвни клетки по стените на кръвоносните съдове;

3. Консумацията на шоколад намалява риска от инсулт с около 17% според изследване на учени от Финландия;

4. Консумацията на 100 грама черен шоколад осигурява 67% от препоръчителния дневен прием на желязо;

5. Консумацията на какао доказано намалява холестерола

6. Какаото в шоколада влияе благоприятно и на кожата, като я защитава от вредното въздействие на слънцето - но подчертаваме, че става въпрос за умерена консумация

7. Интересен факт е, че шоколадът може да Ви помогне да отслабнете - ако хапвате парче шоколад 20 минути преди хранене, той предизвиква усещане за ситост.

8. Финландско проучване показва, че шоколадът намалява стреса при бременните жени, както и че бебетата на майки, които редовно консумират шоколад по време на бременността, са по-усмихнати деца.

9. Шоколадът е полезен за мозъка - подобрява резултатите на когнитивни тестове, зрително - пространствената памет, работната памет, психичното състояние на човек, както и абстрактното мислене.

10. Шоколадът има противовъзпалителни свойства и помага при възстановяване на мозъчни наранявания.

В заключение ще кажем просто, че шоколадът ни кара да се чувстваме по-добре :) Заразете се с добро настроение на www.farfalle.bg

Оставете коментар